Motorkleding ademend dankzij kunststoffen

Motorkleding

Het is natuurlijk prettig als een motorpak waterdicht is, maar het is nog fijner als het pak ook nog ademt en ventileert.

Dat kan tegenwoordig dankzij ademende kunststoffen. Daarvan zijn twee soorten.

Teflon

Er zijn ademende coatings, zoals Aerotex®, die net als andere waterdichte coatings op de buitenstof of op een Z-liner worden aangebracht. Wie helemaal optimale ademende eigenschappen wil, die gaat voor een motorpak met Gore-Tex. Dat is geen coating, maar een folie van Poly-tetra-fluor-etheen, beter bekend als teflon®.
motorkledingEen met teflon behandeld kledingstuk stoot water en vuil af. Een droog kledingstuk verhoogt het comfort en blijft langer fris. Wanneer het kledingstuk gewassen wordt, droogt het bovendien snel

Deze folie wordt na fabricage tot 800% opgerekt. Hierdoor verandert de structuur van de folie zodat er microscopisch kleine poriën in ontstaan. Die poriën zijn zo klein, dat er 9 miljard poriën in een vierkante centimeter passen.

Outlast

Een hoogtechnologisch materiaal dat is ontwikkeld voor astronauten, met als oogmerk de temperatuur in het kledingstuk te egaliseren om zo bestand te zijn tegen extreme temperatuurverschillen. Miljoenen microscopisch kleine paraffinecapsules verdelen de warmte, zodat u precies warm genoeg blijft.

Kledingstukken die gevoerd zijn met Thinsulate houden u warm zonder dat het kledingstuk oncomfortabel aanvoelt. Dit dankzij unieke microvezels die lucht doorlaten en opwarmen.

Dryway

Een wind- en waterdicht functioneel membraan dat u droog houdt, ook als de buitenkant nat is. Als het te warm wordt aan de binnenkant, als u bijvoorbeeld een handvat- of zadelverwarming gebruikt, kan er toch vocht van buitenaf naar binnen dringen. De basiseigenschappen van de materialen zijn gelijk, maar Dryway+ is rekbaarder, wat van belang is voor knieën en zitvlak.

Comments are closed.