Motorcross

Motorcross Klassen

Een provinciale crosswedstrijd wordt over twee manches gereden op een speciale, gesloten omloop. Er wordt in diverse klassen gestreden, die sinds 2004 als volgt zijn ingedeeld:

  • 85cc (tweetaktmotor 85cc)
  • 125cc (tweetaktmotor 125cc)
  • MX1 (tweetaktmotoren van 250 cc en viertaktmotoren van 450 cc)
  • MX2 (tweetaktmotoren van 125 cc en viertaktmotoren van 250 cc)
  • MX3 (tweetaktmotoren van 250 tot 500 cc en viertaktmotoren van 450 tot 650 cc)
  • Quads
  • Zijspannen

Tot 2004 bestonden de MX-klassen niet en werden die motoren ingedeeld in de klassen 125 cc, 250 cc en 500 cc.

De vrouwen komen alleen uit in de MX2-klasse en voor hen geldt bij internationale wedstrijden een minimumleeftijd van 15 jaar.

In elk van deze klassen werden of worden jaarlijks wereldkampioenen aangeduid, dit zijn zij die gedurende het seizoen het meeste punten verzamelen in de verschillende Grote Prijzen die meetellen voor het wereldkampioenschap. Er is ook een jaarlijks wereldkampioenschap voor landenteams, de Motorcross der Naties. Deze wedstrijd wordt op één dag verreden met teams van drie rijders (één per klasse).

Een meer recente, spectaculaire variant van motorcross, ontstaan in de Verenigde Staten, is de stadioncross of Supercross, die verreden wordt op een omloop met kunstmatige hindernissen, aangelegd in een sportstadion of sporthal.

Sportbonden

Het internationale overkoepelende orgaan voor motorcross (en andere vormen van motorsport) is de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM). Ook op amateurvlak is er in Europa een netwerk van motorcrossfederaties ontstaan. IMBA groepeert een negental landen en organiseert het Europees kampioenschap voor amateurs.

In België is het motorcrosslandschap versnipperd. Niettegenstaande zijn relatief kleine oppervlakte telt België heel wat verenigingen die aan motorcross doen. In Oost- en West-Vlaanderen zwaait MCLB de plak. De provincies Antwerpen en Limburg tellen vooral rijders die bij VLM een vergunning onderschreven. In Vlaams-Brabant en Henegouwen is VMCF actief is. De Belgische Motorrijdersbond is opgedeeld in twee vleugels: een Waalse en een Vlaamse, maar is het officiële lid van de FIM en het BOIC.

In Nederland is alles duidelijker afgelijnd. De amateurs crossen meestal bij Motorsport Organisatie Nederland (MON, aangesloten bij de IMBA) terwijl de profs en semi-profs de wedstrijden betwisten van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV, aangesloten bij de FIM). Zowel in Nederland als België zijn er af en toe uitwisselingswedstrijden.

Comments are closed.